tisdag 29 januari 2013

"Finns det inget jävla konto för borttappade jackor?"







Barnfattigdom. Ett laddat ord den senaste tiden. Inte bara pågrund av JJ utspel, där han som värsta Kurt Olsson åker runt och letar fattiga, magra barn i Sverige. Kurt Olsson lyckades iallafall hitta sin broöppning men JJ lallade runt och såg bara allmänt snurrig ut och hittade inga barn som åt ur containrar, sov i snödrivor eller köade till soppköken. Utan för att det faktiskt finns fattiga barn i Sverige idag.


Men det var väl väldigt konstigt. Om någon borde veta var man ska leta så är det väl ändå JJ. Hur många socialkontor har vi inte sett honom sitta på runt om i Sverige. Han måste ju någon gång ha mött samma bild som jag mött när jag intervjuvat personal på socialen. Jag som har gjort en bråkdel av vad JJ gjort har mött berättelser som inte bara bevisar att det finns fattiga barn i Sverige idag utan att de tyvärr är ganska många.

För det är nämligen så här enkelt - det finns  många fattiga föräldrar! Det kan vara underbetalda,  arbretslösa, sjukrivna eller utförsäkrade vuxna som har barn.
Med en mycket enkel ekvation så kan man då räkna ut att det finns fattiga barn.  Fattiga föräldrar = fattiga barn.


När en borttappad jacka på dagis inte kan ersättas då mamman redan fått ut sitt socialbidrag för månaden - är inte det att vara fattig?
Att barn hämtas av socialen på förskolan för att få följa med till ett tillfälligt boende för att familjen blivit vräkt - är inte det att vara fattig?
När barn skäms för att föräldern är arbetslös och ljuger i skolan när klasskassan ska betalas - är inte det att vara fattig?

Jag kan fortsätta göra den här listan lång men jag tror ni hajat poängen.

Att diskussionen har hamnat i frågor angående, definationer, diskurser och begrepp gör det hela bara ännu mer outhärdligt. Så jävla akademiskt.
Det är också rent av pinsamt. Men ändå så praktiskt. Nu kan vi ju gömma oss bakom att organisationerna har fel siffror och skita i det faktiska problemet.
Va skönt. Då kan vi unna oss fredagsmys med kidsen och planera för den lilla resan till solen på påsklovet med gott samvete för någon har ju bara räknat fel. 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera